Në vitin 2023 FIAT vazhdon të rritet me 12% globalisht dhe konfirmon se është marka e parë Stellantis në vëllim dhe lider në Itali, Brazil, Turqi dhe Algjeri

 

  • FIAT po bëhet gjithnjë e më global: në vitin 2023, njësitë e shitura në mbarë botën u rritën me 12% në një total prej 1.35 milion.
  • Marka është lider në katër tregje me një prezencë tregu prej 21.8% në Brazil, 12.8% në Itali, 15.7% në Turqi dhe 78.6% në Algjeri.
  • Në Evropë, 500e udhëhoqi tregun e makinave elektrike të qytetit për të dytin vit radhazi.
  • Fiat Professional Ducato ishte numr një LCV i Stellantis Group, në Evropë.
  • Në vitin 2023 FIAT është Marka kryesore e Stellantis për nga vëllimi në mbarë botën, për të tretin vit radhazi, dhe lider në Amerikën e Jugut me një prezencë të tregut prej 14,5%.

FIAT në vitin 2023 ka rritur vëllimin e shitjeve globale prej 12%, duke regjistruar gjithsej 1.35 milionë njësi të shitura në mbarë botën duke konfirmuar se është marka e parë e Stellantis për sa i përket vëllimit të shitjeve. Udhëheqja e saj globale theksohet nga rezultatet e rëndësishme në Evropë, Amerikën e Jugut dhe Lindjen e Mesme dhe Afrikë. Marka në fakt kryeson në katër “tregjet e brendshme” të saj me një pjesë prej 21.8% në Brazil, 12.8% në Itali, 15.7% në Turqi dhe 78.6% në Algjeri me targa të ndryshme emrash në krye, përkatësisht: Fiat Strada në Brazil, Panda në Itali, Tipo në Turqi dhe Algjeri.

Olivier Francois, CEO i FIAT dhe CMO Global i Stellantis, deklaroi: “Gjatë vitit të kaluar, ne jemi rritur globalisht, duke konsoliduar pozicionin tonë si një lojtar global dhe, për të tretin vit radhazi, FIAT ka dëshmuar të jetë Stellantis numër një. Marka në vëllim, globalisht me +12% kundrejt vitit të kaluar duke kontribuar kështu në rezultatet e shkëlqyera të Grupit.” Dhe vazhdon “Në vitin 2023 në Evropë

ne lançuam dy produkte të reja të rëndësishme: Modelin e ri Fiat 600 – që shënon rikthimin e FIAT në segmentin B – dhe modelin e ri Topolino.

Së bashku ata do ta bëjnë edhe më të fortë udhëheqjen tonë në ofertën për një lëvizshmëri gjithnjë e më të qëndrueshme urbane. Në Amerikën e Jugut, FIAT konfirmoi udhëheqjen e saj me 14,5% të tregut, së bashku me lidershipin e saj në Brazil. Në Lindjen e Mesme dhe Afrikë, ne konfirmuam gjithashtu rolin tonë kyç në Turqi dhe, falë fabrikës së re në Algjeri, ne hymë në një treg të ri të rëndësishëm, duke marrë udhëheqjen e tij. Prandaj, ne jemi vendosur për një 2024 të mrekullueshëm. Dhe së shpejti do të fillojë sezoni i dytë i FIAT, duke i dhënë jetë anës tjetër të markës sonë të dashurisë, asaj që do të thotë gjithëpërfshirëse, gjeniale, italiane dhe për më tepër globale.”

Europe

Nga FIAT vitin e kaluar 500e ishte numri një i Evropës në segmentin A+B BEV me një pjesmarje tregu prej 14.7%, rritje 0.3 pt. krahasuar me vitin 2022. Gjithashtu u rendit e para në Itali, Gjermani, Spanjë, Belgjikë dhe Austri; e dyta në Francë.

Në tregun e makinave të qytetit, FIAT regjistroi më shumë se 230,000 Fiat 500 (duke përjashtuar versionin e tij BEV) dhe Panda duke arritur një pjesë prej 44.4%, duke konfirmuar epërsinë evropiane të FIAT.

Ndër automjetet komerciale, FIAT Professional Ducato ishte numri një i Grupit Stellantis, duke u renditur i 7-ti në tregun e LCV-ve në përgjithësi në Evropë..

Në Itali, FIAT është lider në treg për makinat e pasagjerëve me 175,000 njësi të shitura, duke arritur në 11.1% të pjesës së tregut për të gjithë vitin.

  • Fiat Panda Hybrid, i prodhuar në Pomigliano, ishte bestselleri italian, për të 12-in vit radhazi. Së bashku me Fiat 500 Hybrid, Marka arriti 66,5% të aksionit në segmentin e makinave të qytetit
  • Modeli Fiat 500e, prodhuar në Torino Mirafiori, ishte makina elektrike më e shitur e qytetit në Itali.
  • Fiat 500X, prodhuar në Melfi, është rritur me 25% krahasuar me vitin 2022.

FIAT Professional ishte lider në treg për automjetet komerciale, me 51,000 regjistrime që arrinin një pjesë tregu prej 26.1% në 2023. Konkretisht, Fiat Ducato, Doblò dhe Fiorino u renditën të parët në segmentin e tyre përkatës, ndërsa Scudo ishte i dyti me një rritje prej 2, 9% krahasuar me një vit më parë. Përveç kësaj, Fiat Professional Ducato, i prodhuar në Atessa (Itali), ishte më i shituri në vendin e tij me mbi 21,900 regjistrime dhe një pjesë tregu prej 29.4% (+ 10% krahasuar me 2022).

Në pjesën tjetër të Evropës. Në vitin 2023, FIAT u rrit në Francë me pothuajse 60,000 njësi të regjistruara (rritje +7,2% në vitin 2022), ndër të cilat 33,000 ishin Fiat dhe Abarth 500, nga të cilat 24,000 në versionet e tyre elektrike.

Në Gjermani, 500e është më i shituri në segmentin BEV A+B dhe FIAT Professional regjistroi një rritje prej 40% në vëllim dhe +1,3 pt. pjesë e tregut.

500e dominoi edhe në Spanjë, duke fituar titullin e automjetit urban më të shitur në segmentin A+B, ndërsa Fiat 500 ishte automjeti urban më i shitur në segmentin A për të shtatën vit radhazi. Së fundmi, në Spanjë, FIAT Professional regjistroi një rritje të shitjeve prej 28%.

South America

Në vitin 2023, FIAT u rrit në Amerikën e Jugut ku Marka ishte lider me një pjesë tregu prej 14,5% dhe më shumë se 542,000 njësi të regjistruara (45,300 makina më shumë se në 2022), më shumë se 94,600 makina përpara vendit të dytë.

Në Brazil FIAT siguroi lidershipin e tij në kategorinë Hatchbag (më shumë se 140,200 njësi dhe 22,6% pjesë e segmentit), kamionçinës (172,000 makina dhe 42,6% pjesë) dhe furgonave (26,250 njësi dhe 44,5% pjesë). Në këtë të fundit, rritja ishte 20% krahasuar me një vit më parë. Vlen të thuhet se në segmentin e furgonëve dhe mjeteve të lehta komerciale, FIAT ka mbi 15 vjet që është numri një në kategorinë e përgjithshme. Dhe, për të tretin vit radhazi, Fiat Strada ishte më i shituri me 120,600 njësi dhe 5.5% të tregut. Në segmentin SUV, Fiat Pulse dhe Fastback patën 86,200 njësi të shitura gjatë vitit dhe një rritje të rëndësishme prej 43%.

Në Argjentinë, Fiat Cronos ka udhëhequr tregun që nga viti 2021, duke mbajtur pozicionin e parë në B-Sedan me 71.3% të aksioneve. Është gjithashtu modeli i dytë më i prodhuar në historinë e FIAT në Argjentinë, me më shumë se 350,000 njësi të prodhuara, ndërsa Strada mban pozicionin e parë në B-Pickups me 79.4% të aksionit.

Middle East & Africa Region

Performanca në Rajonin MEA është gjithashtu mjaft e jashtëzakonshme, veçanërisht në tregun turk ku FIAT është marka e parë e automobilave që mban një brez të vazhdueshëm lidershipi pesëvjeçar, duke zënë 15.7% të pjesës së tregut, gjithashtu falë Fiat Egea që është automjeti më i shitur në Turqi për të tetin vit radhazi. Fiat Fiorino kontribuon në rezultate të shkëlqyera, duke qenë më i shituri në segmentin LCV.  

Përveç kësaj, FIAT ka vendosur rrugën për zgjerimin e saj të mëtejshëm të ardhshëm në MEA, duke u rihyrë për herë të parë në Algjeri në mars 2023 duke prezantuar gjashtë modele për të përmbushur nevojat e ndryshme të lëvizshmërisë së klientëve individualë dhe profesionistë algjerianë. Këtu, FIAT është lider në treg me një pjesë tregu prej 78.6% dhe më shumë se 50,000 automjete të shitura vitin e kaluar. Klientët zgjodhën Fiat 500 Hybrid, Tipo dhe 500X si të preferuarat e tyre në

segmenti i automjeteve të pasagjerëve, ndërsa Doblo, Scudo dhe Ducato janë automjetet më të shitura. Në fund të vitit 2023 u prezantua gjithashtu një model i ri emocionues, Fiat Titano.

Turin, 20th Shkurt 2024