The Abarth 595: Sixty years of the “small, but wicked”

  • I zbuluar në shtator dhe i prezantuar zyrtarisht për publikun në Motor Show 1963 në Torino, Fiat-Abarth 595 fitoi menjëherë publikun dhe shtypin.
  • Tani i disponueshëm në dy modele dhe nivele fuqie, Abarth 595 dhe Abarth 695, ofrojnë performancë drithëruese, një shkarkim të zhurmshëm, një stil të pandershëm dhe të guximshëm dhe, natyrisht, kënaqësi ngarje.
  • Gjashtëdhjetë vjet më parë, në Shtator 1963, Carlo Abarth zbuloi Fiat-Abarth 595 në botë. Bazuar në Fiat 500 D, një model që kishte qenë gjithnjë e më i suksesshëm që nga viti 1961, Fiat-Abarth 595 i ri mori emrin e tij nga zhvendosja e tij, e cila ishte rritur falë punës në cilindrat dhe pistonët dhe materialet e tyre krejtësisht të reja.
  • Ai ndryshonte nga Fiat 500 D në pjesën e jashtme me grilën e përparme me vrima tërheqëse të tipit 850TC, shkronjat metalike me shkëlqim “Fiat Abarth 595” në pjesën e pasme dhe kapuçin dhe mbishkrimin krenar “Kampioni i Botës” në anën e djathtë. I cili iu referua rekordeve të shumta të mbajtura nga krijimet e Officine di Corso Marche. Fryma e garës së modelit u theksua më tej nga tava e madhe e vajit prej alumini që dilte nën mbulesën e pasme dhe, mbi të gjitha, silenciatori sportiv me dalje të dyfishta të tipit “Record Monza”. Rezultati ishte një makinë e vogël, por veçanërisht agresive dhe madje e zhurmshme, e ngarkuar me 30% më shumë fuqi se versioni i saj origjinal, 27 kf në 5000 rpm dhe një shpejtësi maksimale prej 120 km.
  • Në thelb, Abarth mori një makinë të suksesshme të qytetit, 500D, dhe e bëri atë një makinë të suksesshme me performancë të lartë. Kjo është e njëjta recetë që Abarth ka aplikuar gjatë muajve të fundit për të krijuar New Abarth 500e, i cili lindi nga makina e suksesshme Fiat New 500 elektrike—makina elektrike më e shitur e qytetit në Evropë.
  • Një muaj më vonë, më 31 tetor 1963, 595 u prezantua para publikut në Motor Show në Torino. Abarth, një ekspert i shkëlqyeshëm i biznesit dhe automobilizmit, vendosi të dallohej nga turma duke u ofruar vizitorëve që grumbullonin në sallat e ekspozitës së Torinos një kupon për një test drive të versionit të ri. Nisma ishte aq e suksesshme sa Carlo Abarth deklaroi se së shpejti do të prodhoheshin 1000 makinat e para Fiat-Abarth 595 të destinuara për homologimin e garave.
  • Si një evolucion natyror i 595, Carlo Abarth prezantoi Fiat-Abarth 695 në Motor Show në Gjenevë në Mars 1964, duke ndjekur konceptin e një përmirësimi teknik i cili shpejt u bë një shtyllë e traditës Abarth. Më vonë, fenomeni i kompleteve të transformimit lejoi që përmirësimet kryesore të Abarth të kryheshin në makinat e prodhimit Fiat, duke i transformuar ato mekanikisht dhe estetikisht.
  • Vlerat e performancës dhe stilit të markës të promovuara nga këta paraardhës janë tani një pjesë integrale e trashëgimisë së gamës Abarth, e cila, përveç Abarth 500e të Re, përfshin Abarth 595 me 165 kuaj fuqi dhe një 180 kuaj fuqi edhe më performuese. Abarth 695. Të dy modelet ofrojnë performancë drithëruese, një shkarkim të zhurmshëm dhe një stil të gjallë, por të guximshëm.
  • Sot, suksesi i të dy modeleve konfirmon se, edhe pas gjashtëdhjetë vjetësh, vlerat që Carlo Abarth futi në krijimet e tij janë ende jashtëzakonisht të rëndësishme dhe të gjalla në shpirtrat e fansave të markës Scorpion.
  • Turin, Shtator 28th, 2023